Poedercoaten

Uw metaal duurzaam beschemd

Poedercoaten

Poedercoaten, ook wel poederlakken of poederverven genoemd, is een elektrostatisch verfproces waarbij met perslucht, negatief geladen poeder op een positief geladen werkstuk verstoven wordt. Hierdoor blijft het poeder tijdelijk plakken, waarna het in een oven gesmolten of uitgemoffeld wordt. Poedercoat wordt in z’n breedste vorm toegepast op verschillende metalen variërend van dun plaat-en profielmateriaal tot en met zwaar constructiestaal. Het wordt tevens op bescheiden schaal toegepast op hout (mdf/hdf).

De verf is niet vloeibaar maar wordt geleverd in poedervorm. De poederdeeltjes bevatten bindmiddel, pigment en hulpstoffen.

Verfproces

De meest gangbare verwerkingsmethode is via elektrostatisch spuiten. Het voorwerp wordt daarbij elektrisch geaard en de poederverf wordt via een luchtmengsel naar het object verspoten

(verneveld) waarbij het tijdens het verlaten van het spuitpistool elektrostatisch wordt geladen. Deze poederverfdeeltjes laten zich nu door het geaarde voorwerp aantrekken en slaan daarop neer.

Hierdoor wordt ook deels de achterzijde van het voorwerp met poederverf bedekt, wat tijdens conventioneel verfspuiten anders als overspray verloren zou gaan. Vervolgens gaat het voorwerp met daarop poedercoat een op 140°C tot 220°C ingestelde oven in.

Tijdens de opwarmfase veranderen de vaste poedercoatdeeltjes eerst naar vloeibare (verf)vorm, waarna het bij toegenomen temperatuur stroperig wordt en ten slotte uithardt tot vast verffilm.

Door het elektrostatisch principe (potentiaalverschil tussen het poeder en het werkstuk) blijft het poeder aan het werkstuk kleven. Het opladen van de poederdeeltjes kan zowel door het creëren van een spanningsveld (corona-oplading) als door het opwekken van wrijving in het pistool (tribo-oplading). Het verwerken van een metallic, chroom look, blank, en hamerslag is met poedercoaten ook mogelijk.

Voordelen

Het voordeel van poedercoaten is dat er bij dit lakproces geen oplosmiddelen vrijkomen. Dit komt doordat de lak uit een vaste stof bestaat en er geen chemische additieven nodig zijn om deze aan het werkstuk te laten hechten. Deze eigenschap maakt het poedercoatproces milieuvriendelijk. In combinatie met schooperen geeft het een optimale bescherming tegen corrosie en uitstekende bestendigheid tegen extreme weersinvloeden.

Poederverf bevat geen oplos- en/of verdunningsmiddel en is volledig vrij van zware metalen zoals loodchromaat voor gele kleuren. Ook voor het 3 tot 5% aanwezige bezwaarlijke TGIC (verharder in weerbestendig polyesterpoederlak) zijn inmiddels vervangers ingezet.

Nadelen

De nadelen van poedercoaten zijn dat het te lakken deel geleidend moet zijn en dat delen bestand moeten zijn tegen de hogere temperatuur die noodzakelijk is om het poeder te smelten. Ook moet er een 100% rein oppervlak zijn. Dit vergt veelal grote investeringen voor de voorbehandeling. Bij onvoldoende reinheid ontstaan onthechtingsproblemen. Doordat er veel warmte nodig is om de poeder te laten versmelten met het oppervlak zijn grote objecten van dik staal langdurig niet hanteerbaar. Poederlak moet gemoffeld worden en dat kost energie (gas), wat nadelig is voor het milieu.

Toepassing

Poedercoaten worden vrij algemeen toegepast. Voorbeelden van toepassingen zijn: balkonhekken, stalen meubels, radiatoren, witgoed (koelkasten en dergelijke), auto-onderdelen, stalen hekken en profielen.

Meer informatie

In onze oven van 2,5 meter x 2,5 meter x 6,3 meter kunnen wij grote aantallen producten verwerken. Informeer bij ons naar de mogelijkheden. Wij laten u graag zien hoe vakkundig wij met uw metalen omgaan!
Poedercoaten