Poedercoaten

“Het elektrostatisch verfproces waarbij met perslucht, negatief geladen poeder op een geaard product verstoven wordt.” Hierdoor blijft het poeder tijdelijk plakken, waarna het in een oven op het product vast smelt.”

Het proces
Poedercoaten wordt ook wel poederlakken of poederverven genoemd. Doordat het positief geladen poeder op een negatief geladen product (geaard) wordt verstoven blijft het poeder tijdelijk plakken, waarna het in een oven gesmolten of uitgemoffeld wordt. Poedercoaten wordt in z’n breedste vorm toegepast op verschillende metalen variërend van dun plaat-en profielmateriaal tot en met zwaar constructiestaal.

Het product is bij dit proces dus niet vloeibaar maar wordt geleverd in poedervorm. De poederdeeltjes bevatten bindmiddel, pigment en hulpstoffen.

Door het verstuiven wordt ook deels de achterzijde van het product met poederverf bedekt, wat tijdens conventioneel verfspuiten anders als overspray verloren zou gaan. Door het elektrostatisch principe blijft het poeder aan het product kleven. Het opladen van de poederdeeltjes kan zowel door het creëren van een spanningsveld (corona-oplading) als door het opwekken van wrijving in het pistool (tribo-oplading). Het verwerken van een structuur, metallic, chroom-look en blank is met poedercoaten ook mogelijk.

De oventemperatuur wordt naar gelang de dikte van het metaal ingesteld op een temperatuur tussen de 180 en 200 graden. Vervolgens gaat het gepoedercoate product de oven in. Tijdens de opwarmfase veranderen de vaste poedercoatdeeltjes eerst naar een vloeibare vorm, waarna het bij toegenomen temperatuur stroperig wordt en ten slotte uithardt tot een vaste film. De laagdikte is te meten en wordt weergegeven in μm (lees: mu).

Toepassing
Ons productieproces van poedercoaten is geschikt voor geleidende metalen. Deze duurzame methode van oppervlaktebescherming en afwerking leent zich voor toepassing op een breed gebied van materialen en producten zoals bijvoorbeeld:

Kleur
Het materiaal kan in iedere gewenste RAL-kleur en naar uw voorkeur in mat, zijdeglans of fijn structuur worden gecoat. De aangebrachte poedercoating voorziet in een slijt- en slagvaste afwerklaag waardoor de levensduur van uw product aanzienlijk wordt verlengd. Daarnaast zijn special kleurenwensen zoals metallic- of structuurpoeders, alsmede effect- en blanke lak mogelijk.

Afmetingen
GEVAK Industrie is gespecialiseerd in zowel kleine series als kolossaal maatwerk. Wij beschikken over een poedercoatlijn voor kleine tot grote onderdelen met een afmeting van maximaal 6,5 meter lengte. Grotere onderdelen gaan in overleg.

 

Terug naar industries >